Тристранна среща между България, Гърция и Румъния се състоя в Министерството

...
Тристранна среща между България, Гърция и Румъния се състоя в Министерството
Коментари Харесай

България, Румъния и Гърция обсъдиха общи за региона приоритети

Тристранна среща сред България, Гърция и Румъния се състоя в Министерството на външните работи. Фокусът бяха настоящите въпроси, свързани с развиването на трите страни и приносът им за напредъка на Европейския съюз.

Енергийната инфраструктура, подпомагането на Украйна и поддръжката на европейската вероятност на Западните Балкани са били част от обсъжданите тематики, осведоми на брифинг след срещата заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

Тя сподели, че се означават 30 години от основаването на формата сред трите страни.

" По отношение на енергетиката ние имахме полемика за краткосрочните и дълготрайните провокации за района ", сподели Петрова. По думите ѝ решенията не би трябвало да бъдат самостоятелни.

Алтернативният министър на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис подчертава върху отпадането на енергийната взаимозависимост от Русия. Той дефинира като значим факт стартирането в употреба на интерконектора сред България и Гърция.

" Много е значимо да изпратим посланието, че нашите три страни сплотяват старания, с цел да възобновят и върнат към живот Украйна ", разяснява също Варвициотис. Според него ескалацията на събитията в Украйна през последните дни е тревожна и това постанова да се обсъдят по-конкретни ограничения в границите на Европейския съюз (ЕС) във връзка с войната.

Държавният секретар по европейските въпроси на Румъния Даниела Гътман разяснява нуждата от усилването на процеса по приемането на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз.

" Мисля, че всички разбираме, че без Западни Балкани Европа не е постоянна ", разяснява тя. Гътман акцентира и потребността от поддръжката за присъединение на Украйна и Молдова към Европейски Съюз. Тя уточни, че Румъния поддържа развиването на енергийните планове в района.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР